Haarlem Bijdeles - Huiswerkbegeleiding Haarlem

Bijdeles Blog

Het Bijdeles Blog

 

Haarlem Bijdeles geeft bijles en huiswerkbegeleiding in Haarlem. Op het Bijdeles Blog delen wij onze visie op bijles, huiswerkbegeleiding, leren leren, onderwijs, en alles wat daarmee te maken heeft. Ook plaatsen we regelmatig updates over ons werk op de huiswerkbegeleiding. Hieronder vindt u onze meest recente berichten.

Het vak Leren Leren

Van leerlingen op de middelbare school wordt veel verwacht.  Ze maken lange dagen op school en krijgen veel verschillende vakken. Daarna moeten ze thuis nog huiswerk maken en bijna elke week is er wel een toets waarvoor geleerd moet worden. Tijdens de toetsweken krijgen ze proefwerken voor wel 8-10 vakken waarvan ze de lesstof moeten onthouden, begrijpen en kunnen toepassen. Kortom, de kinderen moeten heel veel leren en er wordt aangenomen dat ze weten hoe ze dat moeten doen.

Wij merken echter regelmatig dat leerlingen niet alleen moeite hebben met de hoeveelheid leerwerk of de inhoud van de lesstof, maar ook met het leren zelf. Het leren is ze nooit geleerd. Hierdoor kunnen ze vaak geen antwoord geven op belangrijke vragen als: hoe leer ik een rijtje woordjes, hoe vind ik de essentie in een stuk tekst, hoe ga ik mijzelf toetsen, hoe weet ik of ik de lesstof ken, en welke vragen kunnen er verwacht worden op het proefwerk? Sterker nog, dergelijke vragen hebben leerlingen zichzelf meestal nooit gesteld.

Als er van kinderen op de middelbare school verwacht wordt dat ze zoveel kennis hebben van zoveel verschillende onderwerpen binnen zoveel verschillende vakgebieden, dan mag er ook aandacht besteed worden aan de manier waarop dit allemaal geleerd dient te worden. Op scholen is hier helaas weinig ruimte voor, meestal door tijd- en geldgebrek.

Wat nodig is, is overkoepelend, vakoverschrijdend onderwijs in leren leren. Kinderen moet geleerd worden hoe ze al die verschillende soorten lesstof moeten aanpakken, bij voorkeur zo vroeg mogelijk op de middelbare school.

Een vak Leren Leren zou ontzettend nuttig zijn. Het kan leerlingen inzicht geven in het leren van woordjes en grammatica voor alle talen; het leren van sommen en formules voor wiskunde en natuurkunde; het leren van lange stukken tekst voor geschiedenis, aardrijkskunde, maatschappijleer en biologie; het lezen van teksten, waardoor het eindexamen Nederlands ook echt weer over Nederlands kan gaan; het belang van herhaling en toetsen; het maken van samenvattingen; het voorbereiden op proefwerkvragen en strategieën voor het maken van toetsen. Deze kennis komt niet alleen van pas op de middelbare school, maar ook tijdens vervolgstudies binnen het MBO, HBO en WO.

Haarlem Bijdeles besteedt veel aandacht aan het leren leren tijdens de bijlessen en de huiswerkbegeleiding. Wij bieden de leerlingen van de huiswerkbegeleiding zelfs meerdere keren per jaar een gratis Cursus Leren Leren aan. Dan merken wij altijd weer hoeveel moeite leerlingen hebben met het leren en hoe nuttig een vak hierover op de middelbare school zou zijn.

Tenslotte: op zoek naar bijles of huiswerkbegeleiding in Haarlem? Neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende kennismakingsafspraak.

Meer berichten

 • Haarlem Bijdeles - Huiswerkbegeleiding Haarlem

  Teamuitje

  Hieronder een selectie van ons meest recente teamuitje: samenwerken, leren maar bovenal plezier hebben.    

 • Faalangst

  Door Tim Koning Faalangst, wie kent het tegenwoordig niet? Net zoals ‘dyslexie’ en ‘concentratieproblemen’, is faalangst een veelgehoorde verklaring wanneer een leerling moeite heeft met school. Als huiswerkbegeleider en psycholoog in opleiding kom ik in aanraking met faalangst in de praktijk en met de wetenschap erachter. Graag deel ik een aantal inzichten over faalangst met […]

 • Haarlem Bijdeles - Huiswerkbegeleiding Haarlem

  Het maken van fouten als onderdeel van succes

  De mindset van ieder persoon is anders en ook afhankelijk van vele factoren, denk bijvoorbeeld aan het weer, een vakantie, je werk maar ook je vrienden of relatie. Binnen elk van deze domeinen kan de mindset anders zijn. Desalniettemin kan de mindset onderverdeeld worden in twee categorieën: een statische mindset en een groeimindset. Deze twee […]

 • Uitbreiding: een nieuwe locatie!

  Dankzij het vertrouwen van de ouders en de inzet van de leerlingen en de docenten, wordt Haarlem Bijdeles steeds een stukje groter. Meer leerlingen melden zich aan voor de bijlessen, en de huiswerkbegeleiding zit al vroeg in het schooljaar op meerdere dagen vol. Aangemoedigd door deze groei, waren wij al een tijd aan het nadenken over uitbreiding met […]

 • Zelfvertrouwen en positiviteit

  Dankzij het vertrouwen van de ouders en de inzet van de leerlingen en de docenten, wordt Haarlem Bijdeles steeds een stukje groter. Meer leerlingen melden zich aan voor de bijlessen, en de huiswerkbegeleiding zit al vroeg in het schooljaar op meerdere dagen vol. Aangemoedigd door deze groei, waren wij al een tijd aan het nadenken over uitbreiding met […]

Onze waarderingen

 • Leerlinge Rosa Ik ben superblij met mijn cijfers en ook heel blij met de hulp die ik heb gekregen!
 • Leerlinge Rosa Ik ben superblij met mijn cijfers en ook heel blij met de hulp die ik heb gekregen!
 • Ouders Mick Zonder jullie goed zorgen en het continu in contact staan met Mick heeft hem op meerdere vlakken echt vooruit geholpen, dank.
Bekijk alle referenties